Patricius Borház

Kezdőlap - Borászatok - Patricius Borház

PATRICIUS BORHÁZ
Bodrogkisfalud
3357. hrsz. Várhegy-dűlő
[48°11’29.6″N 21°21’38.4″E]

A borászat Bodrogkisfalud közigazgatási határában található, autóval megközelíthető a 37-es számú főútról: a 41-42 km között tábla jelöli a hozzánk vezető utat.

www.patricius.hu

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

Tokaji borászatunk filozófiájának fontos része, hogy nagyra becsülik a borvidék tradícióit. Tisztában vannak vele, hogy elődeik sokat elértek és azt is tudják, hogy ezeket a hagyományokat kell újra éleszteni és tovább adni. Együtt élnek a régi értékekkel és merítenek belőle, folytatják azt a munkát, amit elődeik elkezdtek, és mindezt igyekeznek a mai kor emberének és kihívásainak megfelelően tenni. Tradíció, érték, egyediség, egyensúly – melyek kifejezik a hitvallásukat. A történelem, az itt élő emberek tudása, tapasztalata és a természet egyedi, csak Hegyaljára jellemző karaktere jelenti számukra az alapot, a munkához szükséges inspirációt. A harmóniára való törekvés, a természet örök körforgására is jellemző egyensúly keresése alapvetően határozza meg mind a szőlészeti, mind a pincemunkájukat.

Kulináris élmények a Patriciusban

Gasztronómia:borhoz simuló fogásokról a debreceni Szomszéd Bistro gondoskodik , a verandán az Ízes Örömest lekvárium, valamint a Zempléni Sajt manufaktúra kézműves termékeivel találkozhattok

Teraszon egész nap élőzene Bakos László gitárművész jóvoltából

Gyermekprogram: Kreatív sarok

Patricius Borház megközelítése: 3917 Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő 3357 hrsz.

Magyarország, Tokaji Borvidék, [48°11’29.6″N 21°21’38.4″E]
Autóval a 37-es számú főútról, a 41-42 km-kő közötti bekötőúton, melyet a 37-es főúton tábla
is jelez.

A Patricius Borház programjait és a mulatságot esős időben a présház falai közt tartja meg!

10:00 – 12:00 Pezsgős piknik a Várhegyen – zempléni finomságokkal, pezsgővel,
maximum 10 fő, előzetes regisztrációhoz kötött (geriadam@patricius.hu)
13:00 Vezetett birtoktúra
13:45 Patricius borfólió kóstoló – száraz, pezsgő, késői szüret, aszú
15:00 Dancsecs Feri fotókiállítás ünnepi megnyitója
16:00 Patricius 20 – Molnár Péter birtokigazgató mutatja be a borászat elmúlt 20 évének legegyedibb borait (borsor: Patricius 6 Puttonyos Aszú Bendecz 2000, Patricius 5 Puttonyos aszú 2003, Patricius Furmint 2008, Patricius Katinka 2013, Patricius 6 Puttonyos Aszú 2017)

(regisztrációhoz kötött kóstoló, max. 20 főt tudunk fogadni erre a kóstolóra, kóstoló
ára: 9.900 Ft/fő,regisztráció e-mailben: geriadam@patricius.hu)

17:00 Vezetett birtoktúra
Egész nap Teraszon élőzene Bakos László gitárművész jóvoltából
  • Bodrogkisfalud, Patricius Borház Kft.3917, Bodrogkisfalud 3357. hrsz Várhegy dűlő