Füleky Pincészet

Kezdőlap - Borászatok - Füleky Pincészet

A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában, a későgótikus templom, a hajdanvolt iskola és a plébániaépület közvetlen szomszédságában található.

Az elmúlt századokat idéző történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán megnyerte az “Év Ipari Épülete 2011” címet. A rangos díjnak köszönhetően ország- és világszerte ismertté vált az épület asszimetrikus homlokzata, aminek komponálásában az eredeti középkori kőfal, a modern nyersbeton felület és a tölgyfa lágysága játszott szerepet. Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben.

Tokaj: Teleki
Tarcal: Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy
Mád: Úrágya, Király, Veresek
Szegi: Somos
Bodrogkeresztúr: Sajgó
Olaszliszka: Palandor

A szőlőben folyamatosan kísérletezünk, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megismerjük területeink adottságait és a bennük rejlő lehetőségeket dűlőszelektált száraz borok készítésével. Fő szőlőfajtánk a furmint. Birtokborunk, dűlőszelektált-, késői szüretelésű- és aszúboraink közös jellemzője az egyensúly és az elegancia.

PROGRAM

2019. szeptember 28. szombat

Borozgatás a Füleky Kúria teraszán
Gasztro: Anyukám Mondta Étterem

10:00 – 16:00 – Borkóstoló kétóránként Brezovcsik György főborásszal; Mindszenthavi meglepetés borok
10:00 – 16:00 – Szőlőszem gyermeksarok
18:00 – 23:00 – Méhkas Dia Project virtuális fényfestései a Füleky díjnyertes épületein. Audovizuális est. A zenét bakelitről dj Zöld pörgeti jazzoid stílusban. (Audio 18 órától, fényfestés sötétedéstől)


FÜLEKY TOKAJ
Bodrogkeresztúr
Iskola köz 15.

www.fuleky-tokaj.hu

  • 3916 Bodrogkeresztúr, Iskola köz 15.3916 Bodrogkeresztúr, Iskola köz 15.