ASZÚ 450

Kezdőlap - ASZÚ 450

Október 8: ‘ASZÚ 450’ – a Tokaji Aszú első írásos említésének évfordulója

Hogy pontosan mikor is készült az első aszú Tokajban, azt pontosan máig nem tudja senki. De Garai Máté 1571-es örökösödési levelében talált első ma ismert említése a aszúszőlőbornak (a mai Hétszőlő-dűlőhöz kötődően) alapjaiban formálta ismereteinket a borvidék legfontosabb bortípusával kapcsolatban. Zelenák István tanár úr 2012-es, A tokaji aszú titkai című könyve részletesen bemutatja a világ legjobb természetes édes borának történeti hátterét. A Mindszenthavi Mulatságon ennek az első említésnek a 450. évfordulója almalmából idei rendezvényünk nulladik, szakmai napját ennek a fontos kultúrtörténeti mozzanatnak szánjuk, és az egész pénteki tematikánk az aszúról fog szólni:

HELYSZÍN: Bodrogkeresztúri Katolikus Plébánia, Iskola köz 19.

15:00: Az aszúbor első írásos említésének 450. évfordulója – Zelenák István köszöntője
15:30: Bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi borászatok 2017-es aszúinak kóstolója:

  • Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2017,
  • Bodrog Borműhely 6 puttonyos tokaji aszú 2017,
  • Füleky 6 puttonyos tokaji aszú 2017,
  • Hangavári 6 puttonyos tokaji aszú 2017,
  • Patricius 6 puttonyos tokaji aszú 2017,
  • Rozgonyi 6 puttonyos tokaji aszú 2017

A borokat Ripka Gergely a TokajGuide szerzője mutatja be.
Ár: 12 000 Ft (a részvétel regisztrációhoz kötött: bardos@tokajnobilis.hu)
A szakmai kóstolóra a regisztráció csak előreutalás esetén érvényes!

16:45: Klímaváltozás hatása az aszúkészítésre – kerekasztal beszélgetés
(Bárdos Sarolta a TokajNobilis – borász/tulajdonos, Dr. Kovács Tibor a Tarcali Kutatóintézet igazgatója, a Tokaj-Hegyalja Egyetem c. egyetemi docense, Brezovcsik György a Füleky Pincészet borásza, Dr. Molnár Péter a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlész-borász tanszékének vezetője, Bittsánszky Márton osztályvezető (AM) és Dr. Lukácsi György egyetemi adjunktus beszélgetnek. Moderátor: Ripka Gergely)

18:00: Időutazás régi évjáratú aszúborokkal:

  • Patricius 6 puttonyos tokaji aszú 2000,
  • Bene 6 puttonyos tokaji aszú 1993,
  • Puklus 5 puttonyos tokaji aszú 1988,
  • Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 1972,
  • Grand Tokaj 6 puttonyos tokaji aszú 1956,
  • Grand Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 1940

A kóstolót Ripka Gergely a TokajGuide szerző tartja.
Ár: 19 000 Ft (a részvétel regisztrációhoz kötött: bardos@tokajnobilis.hu)
A szakmai kóstolóra a regisztráció csak előreutalás esetén érvényes!

19:30: Borvacsora a Dereszla Bisztróban (Bodrogkeresztúr, Kossuth u. 2):

CHATEAU DERESZLA Tokaji Vintage Brut 2016

Algás vaj, fekete só, kovászos kenyér

Gólyafeszek, burgonya, tojás
HOLLÓVÁR TOKAJ szűretlen Furmint 2020

Fácánleves, gesztenye, zöldségek
ILLÉS Battonage Furmint 2017

Kacsamáj, szarvasgomba, cékla
BABITS Sárgamuskotály Kései Szüret 2020

Tokhal, karfiol, kesudió
TOKAJ NOBILIS Barakonyi Hárslevelű 2018

Mangalica tarja, füstölt bab, mustár
CARPINUS Lapis 2018

Csokoládé, homoktövis, narancs
CHATEAU DERESZLA Aszú 5 puttonyos 2017

A menü és borsor ára 17 000 Ft + szervízdíj / fő (borok nélkül 12 000 Ft)
A szakmai kóstolóra a regisztráció csak előreutalás esetén érvényes!
Foglalás: 06 30 678 2273, Kovács Bianka – kovacs.bianka@dereszla.com