A Dereszla Pincészet a Tokaji Borvidék egyik leggazdagabb történelmi múltjával rendelkező borászata, Magyarország történelme végigkísérhető a pince múltján. Az első írásos említése a bodrogkeresztúri pincének a 15. század elejéről való.
Az 1450-es évektől Hunyadi birtok, feltehetőleg Magyarország legnépszerűbb királya, Hunyadi Mátyás is megfordult a pince falai között. A történelem során többször cserélt gazdát.
1849 januárjában Bodrogkeresztúron zajlott a szabadságharc egyik legvéresebb csatája. A magyar győzelemnek állít emléket a Vinotéka épületének falába fúródott ágyúgolyó körüli nemzeti színű keret.
2000-ben a Champagne-i D’Aulan család úgy látta, hogy érdemes ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező pincét újra felvirágoztatni. A teljes technológia megújítását követően hozzáfogtak az 5 külön részből álló rendszer egy, a borászati technológiát és az esztétikumot is híven szolgáló pincerendszer kialakításához.
2007 elejére alakult ki a mai formája a Dereszla Pincészetnek. Ekkor új feldolgozó épület, logisztikai és adminisztrációs egységek épültek, melyek követik a régi pincebejáratként és présházként szolgáló műemlék épületek hangulatát, stílusát.
2015 óra a Dereszla PIncészethez tartozik a Henye borászat, ahol a pincészet száraz borai készülnek.
Dereszla Vinotéka és Delikátesz | |
10:00 – 20:00 | Borkóstolók |
19:00 |
Dereszla Bisztró Borvacsora
Algás vaj, fekete só, kovászos kenyér
Gólyafeszek, burgonya, tojás
Fácán leves, gesztenye, zöldségek
Kacsamáj, szarvasgomba, cékla
Tokhal, karfiol, kesudió
Mangalica tarja, füstölt bab, mustár
Csokoládé, homoktövis, narancs
|
Dereszla Vinotéka és Delikátesz | |
10:00 – 20:00 | Borkóstolók |
Dereszla Bisztró | |
19:00 | Iván Szandra és Jász Andris Duó élőzenével |
- 3916 Bodrogkeresztúr, Felső utca 2.3916 Bodrogkeresztúr, Felső utca 2.